joi, 27 noiembrie 2014

Pe cine NU SUSŢIN americanii la alegeri. SUA doresc o Românie cu „norme culturale noi”

Deşi nu s-au pronunţat în mod oficial şi nici nu aveau cum s-o facă în privinţa preferinţelor electorale, preferinţele Statelor Unite ale Americii în ceea ce priveşte viitorul preşedinte al României pot fi intuite.
În acest sens, cel mai relevant indiciu pentru preferinţa americană este în opinia mea, videoclipul postat de Fundaţia Romania One pe youtube pe 25 octombrie, cu 8 zile înainte de primul tur de scrutin.
Mai înainte, însă, să vedem cine este Fundaţia Romania One. Fondatorul ei este Don Lothrop, „Om de afaceri de succes în America”,  care s-a „pensionat” la 40 de ani: „Cel mai important scop al său este România, de care este îndrăgostit. A decis să contribuie la modernizarea ţării noastre. A investit deja 1 milion de dolari”, scrie evz. 
„Modernizarea” României, de care vorbeşte Don Lothrop este de fapt „construcţia” unei societăţi civile în ţara noastră. Reţeta nu este nouă, Victoria Nuland recunoscând că SUA a investit 5 miliarde de dolari în societatea civilă din ţara vecină, „în susţinerea opţiunii şi a tendinţei poporului Ucrainei către un guvern mai puternic şi democratic, care să-i reprezinte interesele„.
Dar ce înseamnă, concret, modernizarea societăţii de care vorbeşte Lothrop? Aflăm de pe siteul fundaţiei, unde este expusă Teoria Potcoavei(click pe link pentru VIDEO).
Practic, în filmuleţul respectiv se face o paralelă între situaţia Germaniei după al doilea război mondial şi România după căderea regimului comunist şi metoda care trebuie aplicată: 1În primul rând, spune fundaţia americană, e nevoie de intervenţia unor instituţii democratice străine(unii i-ar zice intervenţie în treburile altei ţări suverane), 2) Întoarcerea românilor care au plecat din ţară pentru a munci în Occident pentru că au „experienţa traiului în libertate” şi 3) Unirea celor nemulţumiţi de modul în care merge ţara pentru a-şi impune propria „agendă democratică”.
interventie in treburile altei tari1 VIDEO Pe cine NU SUSŢIN americanii la alegeri. SUA doresc o Românie cu norme culturale noi
Toate acestea se vor face, pentru a planta „Stejarii libertăţii”. Ce sunt aceşti stejari? „Instituţii noi,norme culturale noişi chiar noi principii”. Re-educare, cu alte cuvinte.
Aceste principii şi deziderate ale fundaţiei Romania One nu sunt nicidecum noi, ci ele au fost transmise repetat atât de foştii ambasadori SUA în România, cât şi de diferitele rapoarte ale Administraţiei de peste Ocean.
Revenind la clipul de pe youtube, promovat cu ocazia alegerilor, acesta se numeşte „Cine votează, conteaz㔺i începe cu citarea mesajului preşedintelui Obama, care a spus că „Libertatea voastră este şi a noastră, aşadar România nu va fi niciodată singură” şi că „Trebuie să vă trageţi guvernul la răspundere pentru ca acesta să vă ridice ţara, în loc să o tragă în jos”.
Don Lothrop enumeră ameninţările externe: „Rusia ne vrea petrolul”, „Viktor Orban vrea Transilvania înapoi”, dar afirmă că cel mai mare „duşman” al românilor vine din interior. În acest sens, americanul exemplifică faptul că românii se clasează printre ultimii în ceea ce priveşte încrederea în politicieni. Apoi vine întrebarea pe care afirmă că o pune tuturor candidaţilor: „Cum va restaura acesta încrederea publică şi cum va ridica moralul oamenilor?”
Deşi întrebarea se adresează „fiecărui candidat”, Lothrop citează apoi măsuri sau acţiuni care i se impută, în general, Guvernului Ponta şi PSD: „amnistierea politicienilor corupţi, defrişarea pădurilor şi suspendarea urmăririi penale împotriva companiei Lukoil„, despre care spune „că nu sunt răspunsurile potrivite”.
Lothrop spune că dacă nu mergem la vot, „resursele României, cele care ar trebui să ajungă la profesori, doctori şi la pensiile părinţilor voştri sunt furate şi ajung drept în buzunarele politicienilor”.
Despre preşedinte, Lothrop spune că „este cea mai importantă persoană oficială aleasă în România”, pentru că„reprezintă interesele oamenilor de rând şi nu ale partidelor politice”. Mai mult, „preşedintele este o persoană care ne apără de corupţia din interiorul partidelor„.
Filmuleţul se încheie cu întrebare/ameninţare, care în mod ciudat este adresată doar „părinţilor” celor care urmăresc clipul:”Dacă noi nu luptăm pentru noi înşine, de ce America ar trebui să o facă pentru noi?”.
Indiciile care sugerează că americanii îndeamnă la votul anti-Ponta:
Măsuri pe care le-a luat Victor Ponta sau acuzaţii despre ce ar face acesta dacă ar ajunge preşedinte. La capitolul măsuri este vorba despre adoptatrea noul Cod Silvic, pe care americanii l-au mai mai criticat deja, public.
De asemenea, suspendarea urmăririi penale asupra companiei ruseşti Lukoil, care i se impută în mod direct intervenţiei premierului Victor Ponta.
Relevant pentru mesajul anti-Ponta este faptul că Lothrop începe cu „Amnistierea politicienilor corupţi”, adică acuzaţia care i se aduce, cel mai des de către opoziţie, lui Victor Ponta, ca şi contra-argument pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte.
Apropo de funcţia de preşedinte: Don Lothrop defineşte preşedintele ca „o persoană care ne apără de corupţia din interiorul partidelor„, ceea nu corespunde normelor Constituţionale, dar corespunde perfect imaginii pe care şi-a dorit preşedintele Băsescu, acela de preşedinte jucător.
În final, ştiind că principalul segment de votanţi al lui Victor Ponta este format din oameni mai în vârstă,„omul de afaceri îndrăgostit de România” le transmite prin copiii acestora, mesajul de a „lupta pentru noi înşine„, altfel „America nu o va face”.
Concluzii
În primul rând, e clar de ceva timp că America nu mai intervine făţiş în treburile interne ale unei alte ţări, preferând să „împuternicească”, aşa cum se scrie pe siteul Fundaţiei Romania One, „societatea civilă”. Nu întâmplător este ales cuvântul „împuternici”, care este folosit cu alt sens decât cel uzual, folosit de români .Probabil vine de la englezescul „empowerment”, care a fost folosit cel mai mult în legătură cu mişcarea afro-americanilor sau cea feministă din SUA, dar este tradus, cu „împuternicirea” sau „delegarea” autorităţii către societatea civilă. Cea favorabilă intereselor americane, bineînţeles. De altfel, videoclipul începe cu cuvintele preşedintelui Obama, ca să ştim de la ce autoritate se revendică autorii săi.
Mai mult, nu întâmplătoare este şi vocea naratorului Teoriei Potcoavei, care are un puternic accent ardelenesc, iar cel care expune teoria este un „bătrân negustor german”. Transilvania este, promovată recent, ca model de multi-culturalism şi multi-confesionalism şi principal vector de susţinere a modernizării, de fapt a „occidentalizării” societăţii româneşti. În opoziţie cu românul sudic sau estic, care încă aderă la „vechile” norme culturale şi principii.
Evident, aceste vechi norme culturale şi principii se referă la tradiţiile, credinţa şi acel „modus vivendi” specific românesc.  De asemenea, este important de afirmat că mesajul nu este împotriva lui Victor Ponta, ci împotriva valorilor pe care acesta le-a asumat, declarativ, în campania electorală. Cu siguranţă că dacă Ponta îşi va schimba opţiunile, iar „defrişările ilegale” vor fi uitate cu desăvârşire.
Având în vedere data publicării clipului, probabil că mesajul se potrivea cel mai bine Monicăi Macovei, dar între timp, a intrat sub umbrela lui „Nu Ponta”.
Transilvania pare să fie în centrul acestui mesaj, Ardealul apărând şi la capitolul ameninţări externe. Se înţelege foare clar că dacă nu suntem de acord cu mesajul Americii, „petrolul României” va cădea în mâinile Rusiei, iar Viktor Orban ne va lua „Transilvania înapoi”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu